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This Week in Baseball 

This Week in Baseball….. 
 

Throughout each baseball season, 
weekly communications are posted 
on the Baseball website linked from 
the OHSAA‟s home page at 
www.ohsaa.org.  These 
communications, “This Week in 
Baseball” are designed to help 
coaches with various administrative 
items. Additionally, input is provided 
from Kyle McNeely, chair of the 
National Rules Committee (NFHS) 
and the OHSAA‟s Director of 
Officiating Development. 

 
Composite Bats Gone? 

The National Federation (NFHS) 
recently issued a ban effective the 
upcoming 2011 baseball season on 
all Composite bats.  One week later, 
however, the NFHS, issued a 
statement that an appeal of this 
ruling will be heard in the very near 
future.  Stay tuned. 

 

As the 2010-11 school year approaches, fall baseball leagues around Ohio are on the 
horizon as well.  There has been an „explosion‟ of fall baseball leagues in the past few 
years and this serves to address several items that may have an effect on the eligibility of 

student-athletes. 

SPORTS REGULATION 4 ADDRESSES NON-INTERSCHOLASTIC BASEBALL 
PROGRAMS  
Sports Regulations 4.1 – 4.12 address how participating in non-interscholastic programs 
such as “Fall Baseball” effects a student-athlete‟s eligibility.  These can be viewed in their 
entirety at http://www.ohsaa.org/sports/rglts/GenSportsReg10-11.pdf . The Sports‟ 

Regulations that most affect Fall Baseball are addressed below. 

Fall Baseball Issue 

QUESTIONS? 
Most questions can be 
answered through the 

BASEBALL web pages from 
our home page at 

www.ohsaa.org.  Please 
check these resources for any 

additional questions. 

4.5 Participating in Non-Interscholastic Programs Outside the Interscholastic Season– Team 
Sports 
Any individual that has been a member of a SCHOOL TEAM (baseball in this case) MAY participate 
in tryouts, training or practices for a fall baseball team under certain condition: 

- The number of players from the same school on the fall baseball team is limited 
to a maximum of FOUR.  There is no restriction on this number from June 1 – 
July 31 but since Fall baseball is outside that window, the number is limited to 
FOUR.  

Q:  If a player was not part of the baseball team last year, does he count in that number? 
A:  No.  Only players that were on the school‟s roster count in that number 
 
Q:  Do players that played on the Freshmen or JV team count along with Varsity players? 
A:  Yes.  Any player that played last year on a 9-12 school sponsored team count in that number. 
 
Q:  Do players that graduated last spring count in that total? 
A:  No.  Item „c‟ of Sports Regulation 4.5 indicates that graduating seniors do not count in this total. 
 
Q:  Does a person that was not on the team count in the total of 4? 
A:  No.  Only players that were on the school team roster count in the number permitted. 
 
Q:  We do not have Jr. High (school sponsored) baseball, what about incoming 8th and 9th graders? 
A:  If the school did not have Jr. High Baseball, these rules do not affect them. 
 
Q: We DID have Jr. High baseball, how do the rules affect them? 
A: The same rules apply to them as do grades 9-12.  Those that played on last year‟s 7th and or 8th 
grade team (or combined Jr. High team) DO count separately from those in high school.  In other 
words, a fall baseball team COULD consist of 4 that played Jr. High Baseball last season and 4 that 

played High School baseball last year. 

4.9  Members of the Interscholastic Coaching Staff – Team Sports 
In non-school tryouts, training, practice or contests, members of a school‟s coaching staff may coach 
players from the school district they are employed at for a maximum of 10 days from June 1 – July 
31.  

Q:  Does a coach have 10 days to coach the Varsity, another 10 to coach the JV‟s, etc.? 
A:  No.  The 10 days are provided to a staff to be used for grades 9 – 12. 
 
Q:  Can a volunteer at a school coach in excess of these days? 

A:  No, the rule applies to all coaches, paid and volunteer. 
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